Konfirmationsfest

Et skridt har du taget mod den voksne verden
Vi ønsker dig held med din fremtidige færden
Må lykken ledsage de dage som går
Må livet dig blive en blomstrende vår

Den traditionelle danske konfirmation har to betydninger, en religiøs betydning, som for en del unge mest har karakter af formalitet, og en markering af, at den unge nu er ved at blive voksen.
Konfirmation betyder i kirkelig sammenhæng bekræftelse. Den unge bekræfter det løfte til kristendommen, som fadderne aflagde på konfirmandens vegne ved dåben.
I mange kulturer markeres denne overgang med særlige mandprøver og lignende, og tidligere var det almindeligt at byde den unge på en cigaret eller et glas vin som tegn på, at den unge nu gik ind i de voksnes rækker. Denne skik er imidlertid ikke længere “politisk korrekt”, og i øvrigt kan man jo også sætte spørgsmålstegn ved, om en dreng eller pige på 14 år faktisk kan betragtes som voksen. I forhold til den juridiske myndighedsalder sker det jo først noget senere.
Konfirmationen er dog en begivenhed, som den unge ser frem til med stor glæde og forventning, ikke mindst på grund af alle gaverne. Festen med familien er en oplevelse, som den unge aldrig vil glemme, og dagen efter er der tradition for, at de unge sammen holder “blå mandag”, hvor de tager sammen i byen med penge på lommen og fejrer konfirmationen med en tur i Tivoli eller lignende.
På skolen har alle lærerne skrevet på et lykønskningskort til den unge, og der er tradition for, at den unge har fri fra skole på “blå mandag”.

Konfirmationsfesten er først og fremmest en familiefest, hvor alle familemedlemmer fra nær og fjern er inviteret. Festens forløb ligger forholdsvis fast.
Det er en god ide med en toastmaster, der kan styre slagets gang og give ordet til de forskellige taler, udbringe en skål og annoncere alle aftenens indslag. Hermed får aftenen en god struktur, og man sikrer sig, at den varme mad er varm, når den kommer ind, og den kolde mad er kold.
Hvis man holder festen ude, f.eks. i Druegaarden, er det en god idé at koordinere så meget som muligt med køkkenet på forhånd.

En traditionel dansk konfirmationsfest vil ofte have dette forløb:

 • En velkomstdrink, der nydes mens gæsterne samles
 • Velkomstsang, når alle har sat sig til bords
 • Servering af forretten
 • Konfirmandens far eller mor holder en tale
 • Der synges en sang fra forældrene
 • Servering af hovedretten. Der bydes normalt to gange rundt.
 • Herefter holdes der taler fra de forskellige nære familiemedlemmer
 • Der læses op fra alle lykønskningstelegrammerne, der ofte indeholder penge
 • Servering af desserten
 • Der er tale eller sang fra en ven/veninde
 • Herefter holder konfirmanden en tale
 • Der synges en velbekomme-sang
 • Efter middagen er der musik. Ofte er der tale om levende musik, så gæsterne kan danse efter maden. Imens kan der serveres kaffe og kage.
 • Festen slutter af med natmad.

Ti gode råd til konfirmanden lyder:
1. Vælg noget tøj, der er behageligt
2. Vælg sko, du kan holde ud at gå og stå i
3. Husk at sige tak for gaverne
4. Sig ordentligt goddag og farvel til hver enkelt gæst
5. Forsøg at få talt lidt med alle
6. Snup en pause fra festlighederne ind i mellem
7. Husk at sige tak til dem, der har gjort festen mulig
8. Hvis du bruger sminke, så sørg alligevel for at se naturlig ud
9. Slap af, og vær dig selv – det er meget lettere end at tage en maske på
10. Smil og grin, nyd det – det er din dag

Det kan være en stor og krævende opgave at afholde en konfirmationsfest. Gæstelisten skal planlægges, og gæsterne skal inviteres i god tid inden festen. Der skal indkøbes fint tøj til konfirmanden, og der skal købes gaver.

Hertil kommer planlægning af indkøb madvarer, kager m.m. Der skal pyntes og dækkes bord, og der skal evt. sørges for musikalsk underholdning.
Ønsker man at afholde en konfirmationsfest København, kan man trygt overlade opgaven til Druegaarden. Vi tilbyder både fornemme og uhøjtidelige fester i vores flotte og billige selskabslokaler. Vores kok laver festmenuer af udsøgte, friske råvarer. Opvarmning og ventilationen i lokalerne er god, der hyggelig betjening, og vi råder over et fint musikanlæg dinner og dansemusik, festsange. Vi tilbyder således de bedste betingelser for en mindeværdig og vellykket konfirmationsfest i København.

læse også Konfirmationsfest – gaver

læse også Konfirmationsfest – tøjet

Bestil her