Den traditionelle danske julefrokost.

”Nu skulle der hygges! Og dét gjorde familien Jensen! Og juletræet med, for den sags skyld!
Og hyggen var dansk, og rødkålen var dansk, og de brunede kartofler, vejret, risalamanden, klejnerne kravlenisserne, blodpølsen – og i øvrigt alt, hvad der var rørt op med mel – samt den ene sang, som næsten alle kendte, og tillige idéen med at hænge nationalflag på juletræet, var danske.
Resten var en fantastisk hyldest til verdens mangfoldighed, verdens samhørighed, menneskers møde på godt og ondt, vores nysgerrighed og evne til at kommunikere på tværs af grænserne, viljen til at lære af hinanden og evnen til at stå ansigt til ansigt med noget fremmed og gøre det til en del af sit eget.”

fra Grantræet af Lene Andersen

Ordet jul stammer fra det oldnordiske ord jól, og fejringen af julen går tilbage til vikingetiden, hvor man i den mørkeste tid festede med store mængder af sul, øl og mjød. Ved midvinter ser vi frem til at lyset vender tilbage. Det glade samvær omkring rigelige mængder af kød og drikkevarer er stadig kernen i fejringen af julen i Danmark.

Den danske julefrokosttradition er til gengæld ikke så gammel. Den startede under besættelsestiden i 1940’erne, hvor der virkelig var brug for sammenhold og noget at glæde sig over. Det blev senere til en fast tradition i hjemmene og på arbejdspladserne. Efter krigen blev dans en bestanddel af denne fest. Ofte starter julefrokosterne allerede inden den 1. december.

I Norge (julebord), Sverige og Finland (julbord) har man også tradition for afholdelse af julefrokoster.

De store glade danske julefrokoster er mindeværdige lyspunkter i den mørke og kolde tid op til julen. Det festlige samvær med venner, familie og kolleger omkring et veldækket bord med rigelige mængder af sild, saftigt kød og lækkert tilbehør med masser af drikkevarer, både øl og snaps, får hurtigt humøret op i højeste gear. Folk slipper deres hæmninger og bliver meget kærlige, specielt overfor det andet køn. Det hyggelige og intime samvær, man ofte savner i dagliglivets travlhed, får nu luft under vingerne. Mange møder med ønsket om en intim oplevelse, og man forsøger med flere scoretricks. Julefrokosten er en løssluppen blanding af mad, drikke, sjov og underholdning.

Det specielle ved julefrokosten er, at den stærke spiritus, snapsen, allerede fra starten kommer på bordet i forbindelse med fisken. “Fisken skal svømme”.

Man starter med fisk på små tallerkener. Det kan være marinerede sild, kryddersild og karrysild, stegt sild i eddike samt panerede og stegte fiskefileter.

Den vigtigste mad på bordet er uden diskussion flæskestegen, der skal være veltilberedt med sprød svær. Hertil kommer alle de lune retter som hjemmelavede frikadeller, medisterpølse og sylte og leverpostej. Disse retter bør være på det traditionelle julefrokostbord, men der kan sagtens tilføjes flere lune lækkerier. Tilbehøret er bl.a. rødkål, syltede rødbeder, sennep og grønlangkål.

Alle slags øl hører julefrokosten til, men de fleste foretrækker nok de særlige julebryg, der er kraftige guldøl med “halstørklæde”. I de senere år har vi udviklet en meget rig og varieret dansk ølkultur, og der er efterhånden mange spændende og velsmagende danske ølprodukter.

I en dansk sammenhæng er snaps, brændevin og akvavit i det store og hele synonyme. Ved snaps eller akvavit forstås en krydret brændevin, som er destilleret fra gæret mæsk af korn eller kartofler. Blandt de mest kendte fabriksfremstillede nordiske akvavitter er de danske Rød Aalborg og Jubilæum, den norske Linie Aquavit og den svenske O.P. Anderson. Fra Island kendes Geyser Akvavit.

Hjemmelavet kryddersnaps er en udbredt hobby. Kryddersnaps fremstilles ved, at man lader urter henstå i finsprit eller en neutral snaps for at udtrække de ønskede smagsstoffer. Sidenhen fortyndes udtrækket til en passende smagskoncentration. Urterne kan f.eks. være prikbladet perikon, pors,   slåen, skovmærke eller malurt. Snaps kan også fremstilles af bær og nødder som solbær, havtorn og grøn valnød.

Kaffe og dessert hører også til en god julefrokost – et veldækket ostebord, kage, chokolade, risalamande med kirsebærsovs. En “sidevogn” til kaffen hygger altid.

Det kan være en meget krævende opgave at tilberede de mange retter, der hører til en julefrokost. Hertil kommer en omfattende planlægning af indkøb, borddækning, oprydning m.m. Ønsker man blot at nyde en festlig og vellykket julefrokost og slippe for alt besværet, kan man trygt overlade opgaven til Druegaarden og få en uforglemmelig oplevelse. Vi råder over billige selskabslokaler af høj kvalitet til din ”julefrokost København”.

 

læse også Julefrokost – Flæskestegen

læs også Julefrokost – Julefrokostløjer

 

Bestil her