Den vigtigste mad på bordet ved en julefrokost er uden diskussion flæskestegen, der skal være mør og saftig med sprød svær. Uden flæskesteg er ethvert julebord fattigt.

Flæskestegen kan man som julemad  spore flere århundreder tilbage i danskernes historie. Flæskestegen har altid været tilgængelig i landbrugslandet Danmark.
Svin har været festmad helt tilbage til middelalderen. Man lod svinene gå og spise sig fede i bog og agern hele efteråret. November var slagtemåned, og man kunne så spise grisen til jul, uden at den havde ligget for længe i saltlagen.

I nutidens Danmark er flæskesteg stadig en yndet spise, både som middagsret, som fast bestanddel af en julefrokost og i form af en lækker flæskestegssandwich.

Der eksisterer ligefrem en dansk flæskestegsklub for elskere af denne spise. På klubbens hjemmeside flæskesteg.dk kan man læse følgende: ” Denne side er dedikeret til den vidunderlige spise: Flæskesteg med sprød svær, også kaldet “oink-mad.”

En flæskesteg er udskåret af nakken eller ryggen af et svin. Der er tre udskæringer: svinekam og ribbensteg fra mellemstykket, nakkekam fra forenden.

Der er mange opskrifter på den perfekte flæskesteg med sprød svær. En af de store københavnske slagterbutikker giver disse råd til stegningen af et stykke dansk kamsteg:

Sværen checkes. Alle sværene skal være ridset helt ind til kødet, men ikke ned i kødet.
Stegen lægges i et fad med varmt vand fra hanen , mens ovnen varmer op til 180 med varmluft (200 uden varmluft).
Stegen tages op af vandet og gnides godt ind i groft salt og der lægges et par laurblade mellem sværene.
Læg stegen på bradepandens rist med sværen opad. Læg evt. halv rå kartoffel eller lidt sammenkrøllet stanniol under stegen, hvor den er tyndest, så stegen ligger helt vandret.
Et stykke kamsteg fra den magre ende skal stege ca. 1½ time, mens en nakkesteg skal stege knap 2 timer.
Sværen skal kontrolleres 15-20 minutter inden stegetidens afslutning.
Hvis sværen er sprød, fortsættes stegningen tiden ud ved samme temperatur.
Hvis sværen ikke er sprød, skrues ovnen op til 250 /evt. grill, indtil stegetiden er udløbet, og sværen er sprød, men hold godt øje med, at sværen ikke får for meget varme.
Hvis man er bekymret for, at kødet bliver for tørt under stegningen, kan man skære sværen helt af, inden stegen kommer i ovnen, give den et let opkog i en gryde med vand, og dernæst stege den på en rist for sig selv i ovnen. På denne måde sikrer man, at sværen bliver sprød, uden at selve kødet bliver tørt.

Som tilbehør til flæskestegen anbefales lun hjemmelavet rødkål, der kan være tilberedt med ribssaft, eddike og sukker. Ingredienser som kanel, stjerneanis, nelliker, løg og rødvin kan også anvendes.

Ønsker man at benytte Druegaardens hyggelige og billige selskabslokaler ved en julefrokost i København, kan man trygt overlade opgaven med at tilberede en god dansk flæskesteg til os.
Vi tilbyder de bedste rammer om en festlig og vellykket julefrokost, hvor alle bliver mætte og glade.

 

Læse også Julefrokost – Julefrokostløjer

Læse også Julefrokost København !

Bestil her